Jag älskar min crockpot

Då jag gillar att göra långkok, så valde jag för ett tag sedan att investera i en Crockpot, alltså en sån slowcooker. Det är ett av de bästa val jag gjort. Det är bara att ladda den med en massa ingredienser på morgonen, sätta på och så är det klart ett gäng med timmar senare. Jag kommer nog att göra många mustiga köttgrytor nu till hösten tror jag allt. Hittade ett bra recept på nätet som jag ska testa, delar med mig av det här:

1 kg fransyska
250g små röda steklökar
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
4 stänger blekselleri
4 morötter
400g vitkål/spetskål
1 stor burk hela champinjoner
6 dl rödvin
3 dl vatten
2 lagerblad
1/2 kruka oregano
salt, peppar, ancho chili
2 msk äppelcidervinäger

1. Ansa fransyskan från segt fett och skär den till mindre bitar. Behåll gärna det hårda fettet. Koka upp en kastrull med vatten och lyft av från plattan. Lägg i de röda steklökarna några minuter så är de enklare att skala. Hacka gul lök, vitlök, selleri och morötter. Skär vitkål till större bitar.

2. Starta Crock Poten i Sauté-läget (knappen med stekpannan) med högsta effekt och olja i botten av grytan. Vänta tills Crock Poten piper när den är lagom varm. Lägg i lite kött i taget och vänd runt det så att det får yta. Krydda runt om. När köttet är brynt, för det till ena änden av Crock Poten och ha i mer kött att bryna vid sidan av. Har du en gammal Crock Pot utan Sauté-läge bryner du lite kött i taget i en stekpanna med smör.

3. Ställ om Crock Poten till långkok (knappen med grytan) på höga temperaturen i 5 timmar. Ha ner alla grönsaker, hela skalade små rödlökar och hela champinjoner. Slå på vin, vatten och ha ner lagerblad. Krydda med hälften av oreganon, salt, peppar och ancho chilipulver. Låt grytan gå i 5 timmar. Smaka sedan upp med resten av oreganon, äppelcidervinäger och eventuellt mer salt och peppar. Servera med kokt potatis.

Ni som inte har en Crockpot, ni kan göra denna ändå, i en ugnsfast gryta i ugn på 175°C i 2 timmar. Den kan också tillagas på spis på låg värme i 2-3 timmar.

25 Aug 2018

Två djurtokiga tjejer

Jag heter Susanna, är 39 år, mamma till en hästtokig tjej, Evie på sju år och matte till tre fantastiska hundar. Hundintresset har alltid funnits men jag har aldrig brytt mig särskilt mycket om raser och sådär, jag älskar alla hundar! Idag har jag en papillon som heter Lilian och är nio år (hon är boss), en labrador som heter Elsa och är fyra år (Evies bästa vän) och en New Foundland som heter Maximos och är två år (vår gigantiska bebis). Det är fullt upp, men jag älskar det! Jag bor i ett hus på landet med stor trädgård och arbetar hemifrån som webbdesigner vilket gör det möjligt för mig att ha så många hundar. Evie går och rider två dagar i veckan, men annars är det mest skola och hemmamys som gäller. 

Mat och mys

Ett annat stort intresse, förutom hundar då, är matlagning, vilket också funkar bra när man arbetar hemifrån. Det är enkelt att t ex göra långkok och sådär. På den här bloggen skriver jag nog mest om mina hundar och den träning vi ägnar oss åt vilket mest är lydnad, men också annat. Jag delar med mig av favoritrecept och vardagen med Evie och alla djur i största allmänhet.