Välj rätt – vilket husdjur passar bäst i ert hem?

Är det kanske så att barnen tjatar efter ett husdjur? Det kan vara ett svårt val. Vilket djur kan ni ha i ert hem och hur påverkar det familjen? Här nedan kommer det ett antal husdjur att välja mellan. Tänk på att oavsett djur, så är det ditt ansvar under en viss tid, så länge djuret lever. En del djur lever längre än andra. Se även till att du som förälder tillsammans med barnen sköter om djuret på bästa sätt!

Hund

Hund är ett bra sällskap, men tänk på att den kräver en hel del. Den ska rastas, få uppmärksamhet och aktiveras. Den kostar också mycket att köpa, försäkra och mata. Hur länge den lever varierar beroende på ras, en del kan bli uppemot 15-20 år.

Hamster

En hamster är enkel att ha hemma och den kan bli riktigt tam och tillgiven. Dock ska den inte köpas till allt för små barn.  En hamster kräver en stor bur och den är främst aktiv på natten. Den är ganska billig i inköp och drift och lever bara i snitt 2-3 år.

Katt

Katter må vara självständiga, men kan även de bli sällskapliga. Den är relativit lättskött, då den inte kräver promenader som en hund. Dock har den behov av sällskap så den ska inte lämnas ensam allt för länge. En katt lever i snitt i 15 år.

Kanin

Kaniner är gosiga och sällskapliga. Det går även att tävla med dem i kaninhoppning. Långhåriga raser går det att få päls av, som angora. Den kräver inte massa skötsel, men du ska ha en ren bur och den ska ha tillgång till mat och vatten hela tiden. Sedan behöver den komma ut från buren minst en gång per dag. Kaniner tycker om sällskap så det bästa är att skaffa två eller flera kaniner från början. Kaniner lever i snitt i åtta år.

Marsvin

Marsvin är sociala djur och gosiga med. De är billiga att utfodra. De behöver ha en stor bur och den ska städas. Den vill gärna springa fritt minst en gång per dag. De vill gärna ha sällskap av minst ett till marsvin. Ett marsvin lever omkring sex år.


Fågel 

Det finns många olika arter när det gäller fågar, allt från små undulater till stora papegojor. Hur sociala fåglar är varierar mycket beroende på art. Generellt är fåglar relativt krävande sällskapsdjur som väsnas och skräpar ner en hel del.

En undulat blir i snitt 6 till 8 år medan det inte är ovanligt att en papegoja blir 50 år.

27 May 2020

Två djurtokiga tjejer

Jag heter Susanna, är 39 år, mamma till en hästtokig tjej, Evie på sju år och matte till tre fantastiska hundar. Hundintresset har alltid funnits men jag har aldrig brytt mig särskilt mycket om raser och sådär, jag älskar alla hundar! Idag har jag en papillon som heter Lilian och är nio år (hon är boss), en labrador som heter Elsa och är fyra år (Evies bästa vän) och en New Foundland som heter Maximos och är två år (vår gigantiska bebis). Det är fullt upp, men jag älskar det! Jag bor i ett hus på landet med stor trädgård och arbetar hemifrån som webbdesigner vilket gör det möjligt för mig att ha så många hundar. Evie går och rider två dagar i veckan, men annars är det mest skola och hemmamys som gäller. 

Mat och mys

Ett annat stort intresse, förutom hundar då, är matlagning, vilket också funkar bra när man arbetar hemifrån. Det är enkelt att t ex göra långkok och sådär. På den här bloggen skriver jag nog mest om mina hundar och den träning vi ägnar oss åt vilket mest är lydnad, men också annat. Jag delar med mig av favoritrecept och vardagen med Evie och alla djur i största allmänhet.